Saturday, August 14, 2010

surat bapa untuk cikgu | mylife | ertihidup


Masa dalam post bertajuk Caroline, aku pernah sebut yang budak di Tahun 2 dah boleh buat kerja rumah. Memang berdikari abis bebudak sini. Ada masa mak bapak dorang akan keluar rumah sehari dua, dan waktu ini la, kakak dengan abang akan uruskan rumah.

Surat nie, ditujukan kepada guru kelas. Ini adalah perkara biasa di Kawiyan, anak2 akan tolong mak bapak dorang ketam padi setiap kali musim menuai. 

Mungkin ada yg tertanya2 kenapa mak bapak dorang tak leh ketam senirik sampai habis. Antara faktor yang perlu di pertimbangkan adalah dari segi :
a) makin lambat padi habis di tuai, makin gemuk2 lah burung. Dorang kenduri sakan.
b) kalau lambat tuai dan tiba pula musim hujan, padi2 akan rosak sbb air hujan meresap masuk kedalam padi.

Jadi dorang perlu cepat, dan salah satu cara nak mempercepatkan kerja ialah dengan tenaga kerja tambahan yang dalam kes ini adalah anak-anak. 

8 comments:

paan sabri August 14, 2010 at 3:54 PM  

ketam padi tu mcam menuai ke? 1st time baca terbayang mcm ketam kayu..

hifazphat August 14, 2010 at 3:55 PM  

hmm..kesiannyer...

isare August 14, 2010 at 3:56 PM  

yup. menuai padi. memandangkan padi yang di tanam nie padi bukit a.k.a huma, jadi xleh le guna mesin tuk tuai..ke gaung la mesin tu nnt. hehehe. so terpaksa la guna tangan.

L Y N August 16, 2010 at 1:42 PM  

oooooh! skrg dah taw

ザ-sylver-shooter August 19, 2010 at 5:51 PM  

mohon kalu dapt watkan button like ke, share ke, tunjuk kt fesbuk best nih

isare August 20, 2010 at 5:03 AM  

ok..will do..nnt balik KK, aku godek2 script balik..tenkiu atas cadangan.

LadyBird October 2, 2010 at 8:21 AM  

:) teringin nk tgk scr life :).. bgs jugak ek cikgu smnnjung dhntr ke sbh d srwk :)

isare October 2, 2010 at 10:36 AM  

jemput la datang sabah...sampai je airport KK, ko bagitau..nnt aku bawak gi sana...hehe..amacam? jalan2 sambil ketam padi..hehe

Related Posts with Thumbnails

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP