Tuesday, December 27, 2011

UNDERWATER | MYLIFE | ERTIHIDUP

Gadget : Canon G12 with Canon Underwater casing
Owner : My Boss

Ini adalah gambar2 yg di ambil sebelum aku teracun dengan underwater photography dan sebelum ambil lesen open water diving.

Agak susah untuk ambil gambar underwater :

1. nak kena stabilkan diri, kejap ke kiri kejap ke kanan kena tolak dengan air.
2. ikan sentiasa bergerak, so nak kena cepat.
3. lighting underwater tak sama macam lighting amik gambar orang kawen.
4. kena tahan nafas. ( snorkeling )

Hasil untuk first time nie agak pudar. Agak kekok dan terkial2 mencari butang untuk setting. Lagi pun kamera orang, jadi tak byk setting yg aku ubah. Paling2 pun cuma white balance ja.

Semua gambar nie telah melalui post processing untuk naikkan contras dia..

Ada juga aku tengok2 casing underwater untuk D300s aku..mok RM8000..lagi mahal dari kamera aku.

So tinggal harapan ja la.

Mungkin aku akan go on dengan kompak kamera + underwater casing. Practice make perfect.


Permukaan laut yg tenang









Sayangnya skarang nie banyak coral yg mati di sebabkan aktiviti mengebom ikan dan juga pencemaran. Sampah jugak banyak kelihatan di sekitar pantai. Aku tak tahu la samada kita boleh nampak lagi pemandangan yang macam ni untuk 50 tahun akan datang. 

Baru-baru nie, ada kawan diver bagitau yg dia terserempak dengan kumpulan Dolphin. Oh~~~ jelesnya rasa..bukan senang nak jumpa binatang tu "in the wild". Kalau setakat di waterpark tu, lain cerita la.

Apapun, harap2 tahun depan aku di permudahkan n diperbanyakkan rezeki plus ada byk masa untuk diving dan ambil gambar. Amin.

4 comments:

::Ku^cai Online:: December 30, 2011 at 11:07 PM  

huhuh...cantik izha! cayalah !

isare December 30, 2011 at 11:20 PM  

ba, nnt kita pergi pulau..

ada trip ke Sipadan bulan 3 nnt, tapi mungkin aku tak pegi...kalau ko nak pegi, bagitau la..ko leh follow bos aku..

::Ku^cai Online:: December 31, 2011 at 8:01 AM  

suka suki jak ko pas2 aku ngan bos ko ah...ahh...ko lupa janji kita berdua...aku benci ko...hantar aku balik gi rumah mak bapak i....aww...haha

isare December 31, 2011 at 11:42 AM  

gay sungguh bunyi ayat ko..amat menyeram kan..hahaha

Related Posts with Thumbnails

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP