Wednesday, August 25, 2010

Kumbang | Insect | ertihidup


Ini adalah kumbang yg terdapat dengan banyaknya di Kawiyan. Selalu ada je di pokok2 di sekitar sekolah. Bebudak sini selalu tangkap, cabut kepak dia dan jadikan dia mcm kuda lumba.

Kumbang ni ada bermacam2 warna bak kata orang Penang, KALER MALER, hijau dan kuning adalah yg paling banyak. Biasanya warna di badan kumbang nie akan melekat di kulit kalau tersentu.

Tapi jangan risau, kumbang nie jenis yg tak merbahaya.

7 comments:

hifazphat August 25, 2010 at 8:43 PM  

ooo..kt kg pn byk..ktrg pggl..hmmm ape ek..hmm.. alamak xleh nk igt la plak!! 'kabo' ape ek? ala..lupe sudah -_-"

NiK SeNsEI August 25, 2010 at 9:04 PM  

nice pic bro.... saya kagum.. =)

isare August 25, 2010 at 9:22 PM  

@hifazphat - ada juga cuba tnya2 orang kampung sini, tapi dorang pun lupa nie. tanya bebudak, itu KUMBANG la cikgu...haha..aku pun taruk je kumbang

@nik - tenkiu :D baru belajar

♥iLe irnadiana♥ August 28, 2010 at 2:04 AM  

Salam..gambar sangant cantik..
kumbang sangat comel..posing terbalik. I looikee. :)

isare August 28, 2010 at 4:08 AM  

posing terbalik = redi2 nak terbang kalau kena kacau. hehe

Borneolady16 October 12, 2010 at 6:46 PM  

fuh sentimental betul..

aku pun sdh hampir lupa psl insect ni...last time wen i was small kan selalu bah jga nampak ni kumbang kumbang ni...mmg melakat tu kaler dia klu kena di kulit.if sa nda silap kaler kuning kan...

isare October 13, 2010 at 12:06 AM  

kuning2 plus ijau2 sket..

Related Posts with Thumbnails

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP