Saturday, August 21, 2010

Surat Jamri | mylife | ertihidup


Bahasa Melayu mungkin menjadi bahasa perbualan utama di sekolah2 di bandar, tetapi di Kawiyan, bahasa perbualan di sini adalah Bahasa Dusun. Bahasa Melayu cuma di gunakan untuk berinteraksi dengan guru, selebihnya adalah dalam bahasa ibunda. Bahasa Inggeris jatuh ke tangga no 3, jarang kena guna kecuali dalam kelas BI, Math n Sains.

Tapi cikgu2 di sini tegas gila dengan bebudak yg berbahasa Dusun di dalam kelas, kompirm kena marah punya la kalau kedapatan. 

Walaupun surat di atas pusing2 ayat dia, plus kesalahan ejaan yg kow kow, tapi sekurang2nya, budak nie ada kesungguhan untuk gunakan bahasa Inggeris. 

Respek dengan usaha Cikgu2 BI, Math n Sains di Kawiyan atas usaha dorang mengajar dalam BI. Susahnya tu. 

17 comments:

Nurul a.k.a Riko August 21, 2010 at 7:29 AM  

Well done! At least dia ada effort nk gunakan english in his writing...apa yg penting USAHA!

isare August 21, 2010 at 7:40 AM  

Yup. Apa yg Penting? Kerjasama. Wonder pet. hehehe. usaha tu yg penting.

are roLL August 21, 2010 at 10:47 AM  

btol tu..bgus murid ni xknl erti malu gne bhs inggeris..wlaupn tnggang tebalik abis...caya la JAMRI... :D

isare August 21, 2010 at 1:11 PM  

kalau malu kompirm xpandai smpi bila2..hahaha..kita pun kenkadang cakap broken english..haha

Tcr Ain August 21, 2010 at 4:08 PM  

Alaaaa.... sian budak tu... tak baik tau. Nanti jadi bahan ketawa.

Tapi... bagus! Budak ni cuba yg terbaik utk berbahasa Inggeris

isare August 21, 2010 at 5:11 PM  

Kalau bertemu dengan tuan badan, mmg tak kering gusi la..mmg jenis kaki lawak..tu ari masuk hutan, aku bawak dia jugak..sbb jenis banyak modal bercerita..

Mz Nik Zakiah August 21, 2010 at 7:24 PM  

xley bayang kalo kene anta ngaja kat pedalaman sabah jugak.. erkk T_T

isare August 21, 2010 at 8:00 PM  

hahaha..manatau satu hari kena transfer sana..haha..rezeki datang bergolek..

akuzle August 21, 2010 at 8:19 PM  

oklaaah..takper tuh..asal maksudnyer sampai...

S..U..D..@..I..S August 22, 2010 at 12:38 AM  

posing yang ikhlas....

isare August 22, 2010 at 9:06 AM  

@akuzle - yup..skurang2nya kita napa dia xhadir.

@s..u..d..@..i..s - hehe. mmg ikhlas.

::sherry:: August 22, 2010 at 10:13 AM  

COmel nya adik ney tulis. ;)

isare August 22, 2010 at 10:16 AM  

@sherry - tuan dia lagi cumel. pindik2 tagap..

akuvision August 22, 2010 at 5:02 PM  

paling suka ayat dia "dari saya muridmu"

isare August 22, 2010 at 5:18 PM  

@akuvision - menyentuh hati menusuk kalbu. memandangkan bahasa Melayu adalah bahasa kedua, jadi ayat2 dia kebanyakkan skema2. tapi nice la kalau baca. terharu.

Gee August 22, 2010 at 7:04 PM  

misti ne budak kawan tetap ko masuk utan kan...kas ilang ngantuk tunggu payau...hehehe...salute his courage n spirit...

isare August 22, 2010 at 7:05 PM  

kalau dia baca komen ko Gee, kompirm kembang mcm ikan buntal sbb bangga :D

Related Posts with Thumbnails

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP