Tuesday, September 14, 2010

Proses Menanam Padi | Mylife | Ertihidup

Lama tak menulis dan update blog. Lepas dari sakit tu hari (sekarang dah ok), tenet plak takde di umah nie, pastu sibuk plak dengan persiapan nak raya. Dengan lemangnya, rendangnya, kuih tunjuknya dan semua la yang berkaitan dengan raya. Satu family sibuk. Nak guna BERUK BAND adik aku, prepaidnya plak dah expired. Alih2 gi belik baru.

Okeh, topik kali nie adalah berkenaan dengan proses menanam padi huma a.k.a padi bukit. Menurut orang kampung sini, padi ni cuma perlukan 3 bulan untuk mengeluarkan hasil. Terdapat banyak jenis padi huma, dan aku pun xtau nama2 dia. cuma yg aku tau, SEDAP!!!!  Tambah2 lagi kalau beras dia yg berwarna coklat2 kehitaman. Sedap dan wangi.

Untuk menanam padi nie, kawasan hutan akan di buka, dorang akan tebang semua pokok2 dan biar sampai kering, lepas tu dorang akan bakar. Pokok2 yg terbakar nie akan jadi baja untuk tanah.

Kerja menanam padi ni di jalankan secara gotong royong (Mitabang). Sekiranya keluarga A menghantar 5 orang wakil untuk menolong keluarga B, maka keluarga B juga akan membalas dengan 5. Sebab itu la, pada musim menanam padi dan menuai, ramai budak yang tak hadir sebab menolong ibu bapa dorang di ladang.


Golongan lelaki biasanya akan membawa sebatang kayu yang runcing hujungnya sebagai alat untuk melubangkan tanah (melasok).


Selepas itu golongan wanita pula akan memasukkan benih padi (menumpos) ke dalam lubang nie. Kadang2 dorang akan bercerita dan nyanyi2.


Selepas tu padi tu akan di biarkan tumbuh dan standby menunggu musim menuai ja. Bebudak nie bagitau aku, yg padi huma nie tak perlu baja dan racun macam padi sawah. Mungkin sebab tu rasa dia lebih sedap.

19 comments:

Gee September 14, 2010 at 7:33 AM  

padi bukit mmg sedap..syngnya sa tia pndai tnam mcm yg d atas tu..d tmpat sa (Papar)semua dah guna mesin..tanam padi pun men ambur ja..best juga klu dpt ramai2 gtg ryong mcm yg atas ni kan... :-)

monica September 14, 2010 at 12:11 PM  

teringat dekat kebun family saya dkt kampung..selalunya kami akan upah org kampung utk menanam padi or menuai padi.. :D

isare September 14, 2010 at 12:23 PM  

gee - gotong royong mmg best, tapi boleh tahan atau tidak tu belum tau lagi oh..luas oh kebun dorang..dorang start keja dari jam 7am smpi 4pm..esok sambung lagi kebun org lain pla...

monica - sy smpi sni baru nampak. kagum ni.

zarina September 14, 2010 at 12:35 PM  

baru tau ni..nice info

Dark Half September 14, 2010 at 12:58 PM  

first time tgk orang tanam padi huma
pastu, siram cam biasa je ke?
thnx isare for sharing :)

isare September 14, 2010 at 1:48 PM  

zarina - tenkiu
dark - takde siram2(bebudak nie cakap la) ..biar gitu je. sakit badan kalau nak menyiram, atas bukit..boleh pengsan kalau nak mengankut air dari kaki bukit ke atas...lagipun, waktu dorang tanam nie, setiap minggu ada je hujan turun.

S..U..D..@..I..S September 15, 2010 at 2:59 PM  

1st time tengok tanam padi bukit..tq 4 sharing
nice pics

DiEyLaH September 15, 2010 at 3:30 PM  

lame x tolg mak tanam padi..cz bz study..dr kecil makan padi bukit or padi huma.. ^_^

isare September 15, 2010 at 3:36 PM  

Sudais - tenkiu jugak sbb baca
dieylah - mana tau lepas nie jadi tokei beras huma..hhehe

iQaChumel September 17, 2010 at 4:05 PM  

ishk....best nya..
teringin sangat nak join.
excited dah tgk gmbr2 tu.
bawak la..huhu

isare September 20, 2010 at 11:38 PM  

datang je sabah. smpi KK, bagitau..kita jalan 3am isnin n sampai dalam 730am di Kawiyan..kami sentiasa menyambut pelawat dengan tangan terbuka + makanan sedap2..ikan kelah ohh..hahah

Cik Esah October 9, 2010 at 10:31 PM  

evn dok sabah x penah tgk org tnam pdi bukit...
but my techer ckp kalo x reti menuai pdi bkit jgn buat..nnti bley jtuh..sbb bkit kn bkn mcm tnh rata....

isare October 10, 2010 at 12:03 AM  

yupp..bukit dia agak curam...tp yg paling aku risau, tak dapat nak daki ...haha...berat perut

Cik Esah October 11, 2010 at 12:26 AM  

haha..brt perut ekk.....
brt sbb mkn bnyk sgt beras bukit tu...
bwk2lh m'gurangkn mkn beras bulit ye...hehe

isare October 11, 2010 at 2:20 PM  

Huhu..sedap..dah la fresh..wangi lagi..kena plak ngan kari + ikan masin + sambal belacan..huhu..tambah2..haha

Cik Esah October 11, 2010 at 11:39 PM  

lapau mkcik nak...hehe

isare October 12, 2010 at 12:00 AM  

jom makan dulu..hahaha

Borneolady16 October 12, 2010 at 6:41 PM  

hu...evetho sa adalah org dusun sa tidak tahu pula erti mitabang tu yg sebenar.
good info!

isare October 13, 2010 at 12:04 AM  

menurut cikgu2 sini, terdapat perbezaan dari cara sebutan dusun di Ranau dengan Dusun di Kawiyan... kali sbb tu ko ndak tau istilah tuh.. sy yg melayu nie lagi la..hihi..

Related Posts with Thumbnails

  © Free Blogger Templates 'Photoblog II' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP